Προληπτικός έλεγχος Αλεργικών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού στον Πληθυσμό της Πελοποννήσου

Πέμπτη, 19 Δεκ. 2019 · Πέμπτη, 19 Δεκ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνεργασία Τμήματος Ω.Ρ.Λ. του Γ.Ν.Α. "Η ΕΛΠΙΣ" για προληπτικό έλεγχο αλλεργικών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού στον Πληθυσμό της Πελοποννήσου  

 

Η Ω.Ρ.Λ. Κλινική του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» συμμετέχει στον προληπτικό ιατρικό έλεγχο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό πληθυσμό των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, σχετικά με τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού. Η παρούσα δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου, σε Δομές Υγείας, αρμοδιότητας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δράσης είναι η ενημέρωση και η εξέταση του πληθυσμού της Πελοποννήσου σχετικά με τις αλλεργίες του Ανώτερου Αναπνευστικού. Στην ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού υπολογίζεται να εξετασθούν περίπου 4000 άτομα.

Υλικό – Μέθοδος

Εξετάστηκαν πληθυσμοί ορεινών, ημιορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών της Πελοποννήσου. Έγινε ενημέρωση του Πληθυσμού σχετικά με τις αλλεργίες του Ανώτερου Αναπνευστικού, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους.

Αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 496 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε ωτορινολαρυγγολογική κλινική εξέταση και ενδοσκοπικό έλεγχο. Έγινε διάκριση των ασθενών με συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και ελήφθη αλλεργικό ιστορικό. Δερματικές αλλεργικές δοκιμασίες νυγμού πραγματοποιήθηκαν σε 108 ασθενείς. Θετικές απαντήσεις στις δερματικές δοκιμασίες εμφάνισαν 56 από τα εξετασθέντα άτομα, ενώ 12 άτομα δεν υποβλήθηκαν σε αλλεργιολογικό έλεγχο παρόλο που είχαν ενδείξεις για αλλεργική ρινίτιδα λόγω πρόσφατης λήψης αντιισταμινικών.

Συμπεράσματα

Από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί έως και σήμερα, προκύπτει πως τόσο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας όσο και το αλλεργικό φορτίο διαφέρουν στις διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς που διαμένουν σε βιομηχανικές περιοχές της Πελοποννήσου συνδυάζουν βρογχικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα σε υψηλότερα ποσοστά από τις υπόλοιπες περιοχές.