Δελτίο Τύπου για τη Διημερίδα του Παθολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. "Η ΕΛΠΙΣ" : "Εμείς Και Ο Θάνατος"

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 · Τρίτη, 04 Φεβ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Διημερίδας Παθολογικού Τμήματος: «Εμείς Και Ο Θάνατος»

28 & 29 Νοεμβρίου 2019

 

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η Ελπίς» διημερίδα με θέμα «Εμείς και ο Θάνατος»: Ιστορική, Κοινωνική και Ηθική θεώρηση του θανάτου». Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς  ενεγράφησαν και την παρακολούθησαν συνολικά 193 άτομα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διημερίδας κ. Α. Γιαλούρης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου κ. Δ. Νταβίλης και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Α. Τρίκας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χ. Βαράκης ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας.

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας  είχε ως θέμα τον θάνατο ως φαινόμενο του κύκλου της ζωής. Αρχικά μίλησε η ιατρός κ. Αλεξάνδρα Λάμπρου, τ. Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., η οποία πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή  στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο του θανάτου στον Δυτικό κόσμο από το Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα. Ο ομότιμος καθηγητής Δογματικής και Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Παπαχαραλάμπους ανέπτυξε τις θέσεις της Ορθόδοξης Θεολογίας σχετικά με το θάνατο. Ο συντονιστής διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς» κ. Αθανάσιος Γιαλούρης παρέθεσε αποσπάσματα από έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αναφέρονται στο φαινόμενο του θανάτου. Στην συνέχεια η βιολονίστρια και φιλόλογος κ. Αργυρώ Σειρά παρουσίασε μουσικά αποσπάσματα  δείχνοντας την εξέλιξη της προσέγγισης του θανάτου με τη γλώσσα της Μουσικής. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την εισήγηση της ψυχολόγου κ. Μαριλένας Σμυρνιώτης η οποία εξέφρασε επίκαιρους προβληματισμούς πάνω στο θέμα: «Παλεύοντας στο όριο ζωής και θανάτου.»

Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας  διαπραγματεύτηκε  το θάνατο ως μέρος της καθημερινής ιατρικής πράξης. Αρχικά η νοσηλεύτρια  ΤΕ του Παθολογικού Τμήματος κ. Νικολέτα Αράπογλου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι νοσηλευτές οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον ασθενή στη στιγμή του θανάτου. Η επιμελήτρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος κ. Νατάσσα Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στη διασωλήνωση του θνησκόντος, τις ενδείξεις εφαρμογής της αλλά και στις περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρησή της. Η Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. του Παθολογικού Τμήματος κ. Αρχοντούλα Φράγκου εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη Ιατρική προσεγγίζει τον ασθενή, ιδιαίτερα τον «ευάλωτο», τον ηλικιωμένο, τον πάσχοντα από σοβαρό χρόνιο νόσημα ή από νόσημα πρόσφατης έναρξης αλλά δυνητικά θανατηφόρο. Η καθηγήτρια Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κυριακή Μυστακίδου περιέγραψε τις δυνατότητες υποστήριξης του ασθενούς τελικού σταδίου με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Τη διημερίδα έκλεισε η κ. Λυδία Τσακίρη, πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της ευθανασίας και τους ηθικούς προβληματισμούς που απορρέουν από αυτό.

           Ασφαλώς η επιτυχία της εκδήλωσης καταδεικνύει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική διοργάνωση και άλλων, ανάλογου ενδιαφέροντος.