7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

· Πέμπτη, 06 Απρ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 6 Απριλίου 2023

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (#WorldHealthDay).  Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, 1948), από χώρες των Ηνωμένων Εθνών (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα). Στόχος η προώθηση της υγείας και η διατήρηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Ο ορισμός της Υγείας που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία (Νέα Υόρκη, 19-22 Ιουνίου 1946) και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου 1948, παραμένει αναλλοίωτος έως σήμερα:

«Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής
και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας
»

"Health is a state of complete physical, mental and social well-being
and not merely the absence of disease or infirmity"

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, εμείς στο Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», ανατρέχουμε στα ορόσημα των τελευταίων 7 δεκαετιών και υποστηρίζουμε τη διεθνή δράση για την αντιμετώπιση των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών,  προκλήσεων που αφορούν την υγεία όλων των ανθρώπων! 

#ΥγείαγιαΌλους #HealthFor All

1950 à Ανακάλυψη Αντιβιοτικών

Μία τυχαία ανακάλυψη! Ο «Penicillium», ένας μύκητας που ίσως μπήκε από ανοιχτό παράθυρο όταν ο Fleming έλειπε διακοπές το 1928, άλλαξε την ιστορία της Ιατρικής. Έτσι, ο Sir Alexander Fleming (1881 – 1955) ονόμασε «Πενικιλλίνη» την ουσία που σκότωσε τους σταφυλόκοκκους του εργαστηρίου του, την οποία παρασκεύασε σε συνεργασία με τους Chain και Florey (1930-1940).

Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που καταστρέφουν το μικρόβιο χωρίς να βλάπτουν τον ξενιστή, τον άνθρωπο. Σήμερα η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί τη διαχρονικότερη κρίση Δημόσιας Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο (εποχή Παν-Αντοχής), (Κοντοπίδου,2019).

Η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι καθοριστική!
Σταματάμε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών!

Η ιατρική συνταγή δεν δίνεται μόνο για την κάλυψη του κόστους φαρμάκου. Η κλινική εξέταση του ασθενή από τον ιατρό εξασφαλίζει τη σωστή θεραπεία που πρέπει να λάβει.

1952 à  Ανακάλυψη Εμβολίου Πολιομυελίτιδας

Ο Jonas Salk (1914-1995) έγινε εθνικός ήρωας, όταν εξάλειψε το φόβο της ασθένειας, με το εμβόλιο πολιομυελίτιδας.

 
1961
à Αν και το εμβόλιο του Salk ήταν το πρώτο κατά της πολιομυελίτιδας, δεν ήταν το τελευταίο. Ο Albert Bruce Sabin (1906–1993) παρασκεύασε το από του στόματος εμβόλιο. Σε αντίθεση με το εμβόλιο του Salk, που παρασκευαζόταν από νεκρούς ιούς, το εμβόλιο του Sabin από ζωντανούς ιούς ήταν πάμφθηνο και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Sabin αρνήθηκε να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή του, παραιτήθηκε από κάθε κέρδος, προσφέροντας το εμβόλιο στα παιδιά όλου του κόσμου και έζησε με το μισθό του Πανεπιστημιακού Καθηγητή (Φράγκου & Τουμπέκη, 2018).

1969 à  Διεθνείς Κανόνες Υγείας

Θεσπίζονται οι πρώτοι Διεθνείς Κανόνες Υγείας, που αντιπροσωπεύουν τη θέληση των κρατών-μελών για συνεργασία με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο.

1977 à Δημοσιεύεται η Πρώτη Λίστα Βασικών Φαρμάκων

Η λίστα αναφέρει τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται ένα σύστημα υγείας. Κάθε φάρμακο επιλέγεται με βάση τα στοιχεία ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και σχέσης ποιότητας/τιμής.

1978 à  Η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα

Η Διεθνής Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Άλμα-Άτα του Καζακστάν, έθεσε τον φιλόδοξο στόχο «Υγεία για όλους» και τις βάσεις για την καθολική κάλυψη υγείας.

1980 à Εκρίζωση Ευλογιάς

Μετά από 12ετή εκστρατεία εμβολιασμού, υπό τον ΠΟΥ, η ευλογιά εξαλείφεται.

1983 à Εμφάνιση HIV

Ανακαλύφθηκε ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που προκαλεί το AIDS. Το 1987, αδειοδοτήθηκε το πρώτο αντιρετροϊκό φάρμακο για τον έλεγχο της λοίμωξης από HIV και την πρόληψη της εξέλιξής της σε AIDS.

1988 à Σχέδιο Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας

Το 1988 παραμένουν 350.000 περιστατικά σε >125 χώρες. Τίθεται σε εφαρμογή Σχέδιο του ΠΟΥ για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Σήμερα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι οι μόνες χώρες όπου η ασθένεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ενδημική. Μέχρι να διακοπεί η μετάδοση της πολιομυελίτιδας και σε αυτές τις χώρες, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής πολιομυελίτιδας(Φράγκου & Τουμπέκη, 2018).

1995 à Στρατηγική Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παιδικής Ασθένειας

Ο ΠΟΥ και η UNICEF θέτον σε εφαρμογή τη Στρατηγική για την προώθηση της υγείας, την παροχή προληπτικής και θεραπευτικής φροντίδας παιδιών κάτω των 5 ετών, σε χώρες που καταγράφουν >40 θανάτους/1000 γεννήσεις ζώντων. Μέχρι το 2016, περισσότερες από 100 χώρες εφάρμοζαν τη στρατηγική, συμβάλλοντας στη μείωση της παγκόσμιας παιδικής θνησιμότητας κατά 15%.

1999 à Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση

Ιδρύθηκε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (η σημερινή GAVI). Στη Συμμαχία συμμετέχουν, εκτός του ΠΟΥ, υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, μεγάλα ιδρύματα και παρασκευαστές εμβολίων. Στόχος η εξάλειψη εμποδίων που στερούνται τα εμβόλια εκατομμύρια παιδιά.

2005 à Αναθεώρηση των Διεθνών Κανόνων Υγείας

Η αναθεώρηση αφορά στην παροχή σαφών και δοκιμασμένων κατευθυντηρίων γραμμών για την αναφορά κρουσμάτων ασθενειών και άλλων έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας στον ΠΟΥ, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται τα συστήματα απόκρισης για την απομόνωση και τον περιορισμό των απειλών.

2009 à Νέος ιός, ο H1N1

Ο κόσμος προετοιμάστηκε για την πρώτη πανδημία γρίπης, μετά το 1968 (γρίπη του Χονγκ Κονγκ, Α(H3N2)), με την εμφάνιση του νέου ιού της γρίπης H1N1. Ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με κέντρα και φαρμακευτικές βιομηχανίες για την ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ.

2010 à Ταχεία Μοριακή Εξέταση Ανίχνευσης της Φυματίωσης

Μετά από δεκαετίες χρήσης μόνο μικροσκοπίας επιχρίσματος πτυέλων η οποία είχε χαμηλή αξιοπιστία, καθιερώθηκε το πρώτο rapid molecular-test TB, που βοηθά στην ακριβέστερη διάγνωση της φυματίωσης.

2013 à Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Εγκρίνεται το πρώτο διεθνώς ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία για το διάστημα 2013-2030. Από το 2013, περισσότερες από 100 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το Πρόγραμμα για την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

2014 à  Έκρηξη του ιού  Ebola στη Δυτική Αφρική

Το κύμα στη Δυτική Αφρική (2014-2016) ήταν το μεγαλύτερο από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο ιός το 1976. Τον Αύγουστο του 2014, ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία. Η ασθένεια ξεκίνησε από τη Γουινέα, μεταδόθηκε σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και εξαπλώθηκε σε 7 επιπλέον χώρες (Ιταλία, Μάλι, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Κινητοποιήθηκαν τεράστιοι πόροι για την αντιμετώπιση του ιού (εμπειρογνώμονες, ιατρικός εξοπλισμός, ιατρικές ομάδες, κινητά εργαστήρια, κέντρα θεραπείας).

2015 à Φιλικά προς τα Παιδιά Σκευάσματα Αντιφυματικών Φαρμάκων

Με στόχο την απλοποίηση και βελτίωση της θεραπείας για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν τα πρώτα φιλικά προς τα παιδιά σκευάσματα αντιφυματικών φαρμάκων, τα οποία πλέον είναι δισκία διαλυόμενα στο νερό.

2015 à Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Ατζέντα έχει 17 Στόχους, οι οποίοι περιλαμβάνουν 169 δράσεις, που συνδέονται μεταξύ τους. Ο Στόχος 3 αποβλέπει στη διασφάλιση υγιούς ζωής και στην προώθηση της ευημερίας για όλους.

2016 à Διακήρυξη του ΟΗΕ για τη Μικροβιακή Αντοχή

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη σύσταση Συντονιστικής Ομάδας, η οποία θα παρέχει την καθοδήγηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής.

2016 à Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω του ιού ZIKA

Ο ΠΟΥ, μετά τη συσχέτιση της λοίμωξης από τον ΖΙΚΑ με μικροκεφαλία και άλλες νευρολογικές διαταραχές κήρυξε  Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

2019 à Διακήρυξη του ΟΗΕ για την Καθολική Κάλυψη Υγείας

Υιοθετείται, από τους αρχηγούς κρατών-μελών, η Πολιτική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την καθολική κάλυψη της υγείας, στην πλέον ολοκληρωμένη σειρά δεσμεύσεων.

2020 à Η Πανδημία CoViD-19

Η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, οδήγησε τον ΠΟΥ στην κήρυξη πανδημίας, σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες Υγείας (2005): «ένα έκτακτο γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου και απαιτεί δυνητικά τη συντονισμένη διεθνή αντίδραση».
Υπογράφεται η διεθνής συνεργασία Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-Accelerator), μεταξύ των ΠΟΥ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Προέδρου της Γαλλίας και Ιδρύματος Bill & Melinda Gates για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την
CoViD-19.

2022 à Συμφωνία Συνεργασίας για την Υγεία

Τέσσερις διεθνείς φορείς: ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας/Food and Agriculture Organization, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων/World Organisation for Animal Health, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον/UN Environment Programme και ο ΠΟΥ/WHO. Η Συμφωνία-Νομικό Πλαίσιο αποβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη ισορροπία και στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ασφάλεια της υγείας.