Η Αναγκαιότητα της Ενισχυτικής Δόσης του Εμβολιασμού κατά της CoViD-19, υπό το Πρίσμα Μελέτης Παρατήρησης

· Tuesday, 28 Dec 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αναγκαιότητα της Ενισχυτικής Δόσης του Εμβολιασμού κατά της CoViD-19, υπό το Πρίσμα Μελέτης Παρατήρησης

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2021

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε υγειονομικές δομές της Αττικής και της Μεσσηνίας, καταδεικνύει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά της CoViD-19.

Το δείγμα μελέτης αποτέλεσαν 612 εθελοντές υγειονομικοί υπάλληλοι του Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς» και του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» από την Αττική (50,3%) και των Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ.Ν. Κυπαρισσίας, Κέντρων Υγείας (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου) και του κέντρου αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ από τη Μεσσηνία (49,7%). Το 66,8% του δείγματος ήταν γυναίκες, ενώ τα ποσοστά της επαγγελματικής ιδιότητας των συμμετεχόντων κατανέμονται σε ιατρικό προσωπικό (34% ), νοσηλευτικό (45,6%), διοικητικό (20,4%). Η μέση - ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47 χρόνια. Το 96,7% των συμμετεχόντων είχε λάβει το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση του χρονικού διαστήματος στο οποίο καλύπτονται με επάρκεια οι υγειονομικοί από τον εμβολιασμό, δεδομένου ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσής τους στον κορονοϊό. Επιπρόσθετος στόχος ο εντοπισμός ειδικής κατηγορίας ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων που οδηγούν σε ταχύτερη πτώση των τίτλων αντισωμάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως δημοσιοποιήθηκαν από τον κύριο ερευνητή, τον Επίκ. Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο Δ.Σ. του Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς» κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη:

  • Ο τίτλος των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό στον τρίτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.
  • Σε καπνιστές, σε άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά.

Η μελέτη πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί σε διεθνές, έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

«Καινούργια στελέχη όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος» δήλωσε ο κ. Χαλβατσιώτης.

 

Έγραψαν για εμάς:

tvStar

Messinia Live

protothema