Στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς» ξεκινάει σύντομα πρόγραμμα άθλησης για post COVID ασθενείς

· Monday, 18 Oct 2021

Μαρία Τσιλιμιγκάκη, 18.10.2021 (αναδημοσίευση από το ieidiseis.gr)

Ειδική μέριμνα για όσους νόσησαν από τον κορονοϊό
και δεν μπορούν να επανέλθουν

Την ώρα που έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα πανδημίας του κορονοϊού, με περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή να κινδυνεύουν να θρηνήσουν πολλά θύματα, η επιστημονική κοινότητα και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται για την επικίνδυνη «ουρά» της πανδημίας που ονομάζεται post ή long COVID και αφορά όσους νόσησαν μέτρια ή σοβαρά και δεν μπορούν να συνέλθουν…

Το iEidiseis αποκαλύπτει σήμερα ότι αναπτύσσονται ήδη ειδικά τμήματα αλλά και προγράμματα για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών…

«Αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας έχουν αναπτύξει Εξωτερικά Ιατρεία που παρακολουθούν post- COVID ασθενείς και το νοσοκομείο «Η Ελπίς» είναι ένα από αυτά. Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου μας πρόκειται μάλιστα σύντομα να αναπτύξει ένα νεωτερισμό εισάγοντας στα πλαίσια μιας μελέτης, την άσκηση σαν ένα επιπλέον εργαλείο της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ασθενών», μας αποκαλύπτει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόεδρος Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου «Η Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Οι ασθενείς, αφού εκτιμηθούν εξατομικευμένα, θα συμμετέχουν με την έγγραφη συγκατάθεσή τους σε ένα επιβλεπόμενο πρόγραμμα αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις συστάσεις των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. «Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων που θα μας διαθέσει και ένα κλειστό χώρο άθλησης πλησίον του νοσοκομείου όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν την παραμονή των ασθενών σε εξωτερικούς χώρους. Σε όσους θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό για ένα τρίμηνο, θα τους επιδοθεί το "μετάλλιο ζωής" αλλά η εκτίμηση μας είναι ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα άσκησης θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την υγεία και την αυτοδυναμία τους. Πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν και αφού ενημερωθούν λεπτομερώς για το δωρεάν αυτό πρόγραμμα και συμφωνήσουν τότε θα εκτιμηθούν και λεπτομερώς ιατρικά για να ξεκινήσουν», μάς αποκάλυψε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Δεδομένου ότι ο Καθηγητής ήταν μέχρι και το δεύτερο κύμα της πανδημίας μάχιμος Παθολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό «Αττικόν», τον ρωτήσαμε να μας πει πώς εμφανίζεται η post-COVID, αλλά και να κάνει εκτιμήσεις για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα με τους ασθενείς…

«Τα συμπτώματα που συνήθως παραμένουν από το αναπνευστικό είναι το αίσθημα δύσπνοιας, ο πόνος στον θώρακα και ο βήχας. Από το καρδιαγγειακό αναφέρεται το αίσθημα παλμών και σημεία αντιδραστικού τύπου μυο-περικαρδίτιδας. Παράλληλα αναφέρεται αυξημένη συχνότητα θρομβογένεσης και διαταραχές της αγγειακής μικροκυκλοφορίας. Από το γαστρεντερικό αναφέρονται επεισόδια ναυτίας, εμέτου, χρόνιας διάρροιας και άλγος κατά τη κατάποση. Περιγράφονται επίσης συχνά παθολογικές τιμές τρανσαμινασών αλλά και παγκρεατική δυσλειτουργία. Από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αναφέρεται θόλωση της διανοίας, καταθλιπτική αλλά και αγχώδης συνδρομή και διαταραχές ύπνου. Η παρουσία του συνδρόμου αυτού χαρακτηρίζει τόσο τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής αλλά και αυτούς που έτυχαν μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής τους. Επίσης, το σύνδρομο είναι δυνατό να το αναπτύξουν ασθενείς με μετρίας βαρύτητας συμπτωματολογία κατά τη νόσηση αλλά ακόμα και ασθενείς που δεν απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Οι μέχρι τώρα μελέτες παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα επιπολασμού που δεν είναι μικρότερο του 30% των ασθενών 60 μέρες μετά τη νόσηση, ενώ η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πολύ πιο συχνή στους βαριά νοσήσαντες και στα θήλεα άτομα ακόμα και νεαρότερης ηλικίας» μάς εξήγησε.

Όσο για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τώρα στα νοσοκομεία, καθώς ήδη ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, σημειώνει ο κ. Χαλβατσιώτης:

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι σε περιοχές όπως η Αττική, όπου επετεύχθη ευρύς εμβολιασμός και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, τα νέα περιστατικά με COVID-19 που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο, είναι υποπολλαπλάσια από ό,τι στο τρίτο (προηγούμενο) κύμα της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα ενώ από τις 170 κλίνες του Γενικού Νοσοκομείου "'Η Ελπίς" είχαν διατεθεί και καταληφθεί από περιστατικά COVID -19 έως και 136 από αυτές, τον τελευταίο μήνα οι νοσηλευόμενοί μας για την ίδια αιτία είναι πλέον σταθερά γύρω στους 10 και αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστα άτομα».

Και συνεχίζει τις εκτιμήσεις του ο Καθηγητής αναφέροντας ότι «δεν αποτελεί υπερβολή πλέον να ισχυριστούμε ότι για τις περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού το τέλος της πανδημίας αρχίζει να προβάλλει στον ορίζοντα.

Δυστυχώς όμως για τη χώρα μας, πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης θα καθυστερήσουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα λόγω της μεγάλης τους απροθυμίας στον εμβολιασμό και το υγειονομικό σύστημα στις περιοχές αυτές δυστυχώς θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα και επικίνδυνα».

 

iEidiseis