17 Σεπτεμβρίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών

· Friday, 17 Sep 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

17 Σεπτεμβρίου 2021 : Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε δράσεις  για την ασφαλή φροντίδα της μητέρας και του νεογέννητου (Safe maternal and newborn care).

Τα νέα είναι άσχημα:

  • Καθημερινά ~ 810 γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ μπορούν να αποφευχθούν.
  • Καθημερινά ~ 6.700 νεογέννητα πεθαίνουν (το 47% των θανάτων παιδιών  <5 ετών).
  • Κάθε χρόνο ~ 2 εκατ. μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο (το 40% κατά τη διάρκεια του τοκετού).

Ευτυχώς, όμως, η πλειοψηφία των θνησιγενών γεννήσεων και οι θάνατοι μητέρων και νεογνών μπορούν να αποφευχθούν μέσω της παροχής ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας, από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε υποστηρικτικά περιβάλλοντα. Έτσι, η φετινή καμπάνια είναι ιδιαίτερα σημαντική και λόγω των δυσχερειών που προκαλεί η πανδημία CoViD-19 στις βασικές υπηρεσίες υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών καθιερώθηκε το 2019, προκειμένου να αυξηθεί η επαγρύπνηση και συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα ασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη και να προωθηθούν παγκόσμιες δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση των βλαβών των ασθενών.